HDSSB: Junckerove izjave čisti su oblik političkog pritiska na Republiku Hrvatsku!

Govoreći za slovenske medije predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker komentirao je i slovensko-hrvatski granični prijepor, a iz njegovog odgovora dalo se iščitati kako smatra da je arbitraža još uvijek na snazi te kako očekuje da ona još uvijek može donijeti ispravni pravorijek. Na to su danas reagirali u HDSSB-u upozorivši kako je Hrvatska opravdano i pravno čisto napustila arbitražu, te kako su ovakve izjave predsjednika Europske komisije miješanje u pravno-politički sustav Republike Hrvatske. 
Zatražili su od predsjednice države, te predsjednika Vlade i Sabora da reagiraju te zaštite hrvatske nacionalne interese.
 
U srpnju 2015. godine Republika Hrvatska jednoglasnom odlukom Sabora raskinula je arbitražni sporazum kada je postalo jasno kako ga slovenska strana krši, te kako je njegova objektivnost postala upitna, podsjetio je zamjenik predsjednika HDSSB-a Karlo Šatvar. 
 
Kazao je i kako je Hrvatska na to imala apsolutno pravo, te kako je time priča o arbitraži završena. Iz toga razloga smatra kako je izjava Jean Claude Junckera miješanje u pravno-politički sustav Republike Hrvatske.
 
"Ne može se nama Europska komisija miješati u unutarnji pravni poredak, jer ako smo izašli iz sporazuma, onda je za nas tu priča završena i dakle nema nikakvih više razloga da se arbitraža nastavi. I iz tog razloga želimo da ova vijest ne prođe nezapaženo, već da se dakle o njoj raspravi i da se povuku odgovarajući potezi kako bi se zaštitio državni suverenitet Republike Hrvatske", rekao je zamjenik predsjednika HDSSB-a Karlo Šatvar.
 
 
Predsjednik Odbora za pravna pitanja HDSSB-a i stručnjak za ustavno pravo Mato Palić dodao je kako je s obzirom na funkciju koju Juncker obnaša njegova izjava čisti oblik političkog pritiska na Republiku Hrvatsku s vrlo moćne pozicije Europske Unije. Kazao je i kako je žalosna šutnja koja je uslijedila nakon takve izjave kako od hrvatskog vrha, tako i od povjerenika iz Republike Hrvatske, člana Europske komisije. Palić je istaknuo i kako je ta izjava potpuno pravno neutemeljena, jer izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma ničim se ne kosi s europskom pravnom stečevinom.
 
"Odluka je sto posto pravno čista, sto posto pravno utemeljena i jedina moguća u situaciji kada je došlo do ozbiljnog i nepovratnog narušavanja povjerenja u postupak arbitraže. Temelj za arbitražni postupak svaki, pa i taj je postojanje povjerenja. Onog trenutka kad to povjerenje prestane postojati nema govora o nastavku arbitraže. I uopće je nejasno kako bi se arbitražni postupak između dvije strane mogao nastaviti ako je u postupku samo jedna strana", rekao je Palić.
 
Palić je podsjetio i kako je Slovenski parlament svojevremeno donio zaključak da neće poštivati odluku arbitražnog suda ukoliko ona ne osigura Sloveniji teritorijalni dodir s otvorenim morem, na što nije bilo nikakve konkretne reakcije iz Europske unije. U HDSSB-u su stoga pozvali sve nadležne da se uključe, te da zaštite hrvatske nacionalne interese.
 
"Predsjednica države, predsjednik Vlade i osobito predsjednik hrvatskog Sabora na ovakve izjave bi se trebalo jasno i nedvosmisleno očitovati i jasno i nedvosmisleno pokazati svoj državnički kapacitet u zaštiti direktnih nacionalnih interesa naše domovine. Isto vrijedi i za zastupnike u Europskom parlamentu", dodao je Palić.
 
Isti ti zastupnici u Europskom parlamentu trebali bi hrvatskom narodu reći bi li nakon ovakvih izjava podržali Junckera ukoliko bi se on ponovno kandidirao za predsjednika Europske komisije.

<<  Siječanj 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba