PREDSJEDNICA MLADIH HDSSB-A:Mladi su ogorčeni onim što se događa

S novom predsjednicom Mladih HDSSB-a, Donnom Šimatić, studenticom druge godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku, razgovarali smo o motivima njezina ulaska u politiku i općenito mladima u političkom životu RH.
Zašto ste se i kada odlučili na ulazak u politiku i zašto baš HDSSB?
- Mene je to još od malih nogu na neki način zanimalo, položaj mladih u društvu i politici i tome slično. U tom pogledu baš i nisam bila poput druge djece jer sam dosta pratila vijesti i medije. Uvijek mi je bila želja uključiti se u poduzetnički svijet i zajednicu te vidjeti kako mladi mogu pridonijeti društvu i svojim aktivnostima učiniti nešto radi kvalitenijeg života mladih ovdje. Upisala sam najprije Ekonomsku školu, a željela sam upisati i politologiju u Zagrebu. No, s obzirom na to da sam se već rano uključila u neke aktivnosti vezano uz politiku i počela to ozbiljinije shvaćati i pratiti, uključila sam se u rad HDSSB-a. Prepoznala sam da je to opcija čiji program ima dosta veze s nekim mojim motivima bavljenja politikom i standardima, uz sličan način razmišljanja. HDSSB je stranka koja doista daje mogućnost za djelovanje mladima, kao i ženama, i u praksi se pokazalo da se tu otvara prilika svakomu da se nametne nekim svojim idejama i inicijativama. Naši seniori, cijelo Predsjedništvo stranke, uvažavaju takve naše prijedloge i imaju razumijevanja za mlade, koji su bitan dio funkcioniranja HDSSB-a. Zbog toga sam i odlučila da moja stranka bude HDSSB, ostati u Osijeku i boriti se tu za mlade.
Najavili ste kako ćete aktivno raditi na omasovljenju organizacije Mladih HDSSB-a. Kojim aktivnostima to kanite učiniti?
- Mladi HDSSB-a najbrojnija su stranačka mladež na području pet slavonskih županija, što svjedoči da su mladi prepoznali rad HDSSB-a i činjenicu da naši seniori otvaraju prostor mladima. Što se tiče daljnjeg omasovljenja, mi smo svjesni činjenice da mladi danas iz Hrvatske u velikom broju odlaze u inozemstvo i da je to gorući problem, u Slavoniji i Baranji kao i u cijeloj Hrvatskoj. To i mene jako žalosti jer se i puno mojih prijatelja i rodbine odselilo izvan Lijepe Naše. To je jedan veliki problem koji treba riješiti. Mi mladi na to i eventualne promjene u ovom trenutku nemamo preveliki utjecaj, no ako se svi u tom smislu ujedinimo, možemo tu nešto napraviti i možda utjecati na one koji se oko toga upravo premišljaju. Uz one političke mi naravno imamo i neke društvene aktivnosti, pa i u ono što radimo uvijek pokušavamo unijeti druženje i zabavu. Mnogi od nas su prijatelji te se družimo i u naše slobodno vrijeme. I mislim da smo i mnogim drugima mladima izvan stranke zanimljivi našim aktivnostima.
Koliko su mladi u Hrvatskoj danas općenito zainteresirani za sudjelovanje u političkom životu stranaka?
- Oni su, kao i većina nas, ogorčeni mnogim stvarima koje se događaju, i u politici, posebice na nacionalnoj razini. Stoga im i ne možemo toliko zamjeriti da su u toj mjeri pasivni i nezainteresirani. Premda, mene to jako žalosti. Ja sam i predsjednica Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, gdje radimo vezano uz sve probleme mladih na ovom području. Kroz taj nepolitički dio svog djelovanja vidim da su mladi zapravo općenito nezainteresirani za neke projekte i aktivnosti, podosta se povode za tim da ih ništa ne zanima. Najlakše je leći u krevet i čekati da im nešto padne s neba. To nije dobro i u tome također leži dio odgovora na pitanje zašto mladi odlaze. Oni su najkritičniji dio društva i danas je teško očekivati da će bilo komu više lako povjerovati.
 
UVJERENA SAM DA NISMO RAZOČARALI BIRAČE
 
Koliku potporu građana HDSSB-u na skorim izborima očekujete?
- Nadam se da su naši birači, kao i drugi ljudi u Osječko-baranjskoj, ali i svim drugim slavonskim županijama, jasno vidjeli koji su nam bili ciljevi i kako smo radili u ovom kratkom razdoblju od prošlih izbora. I mi ovdje, ali i naši saborski zastupnici. Uvjerena sam da nismo razočarali svoje birače kada je riječ o izvršenju programa stranke i da su vidjeli kako smo sva svoja obećanja ispunili. Stoga vjerujem, a s obzirom i na loš dojam koji su posljednjih mjeseci ostavljale stranke na vlasti, da ćemo ostvariti još bolji rezultat nego prošli put. S obzirom na takvo stanje u društvu i ne čudi da sve što nosi predznak “politički” danas ima jako pasivan odraz u cijelom društvu.
 

<<  Siječanj 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba