Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka u organizaciji STV-a

Sinoć je održano sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka u organizaciji STV-a. U sučeljavanju je sudjelovalo 8 od 9 kandidata: Anto Đapić, Jurica Jukić, Danijela Lovoković, Kristijan Šimičić, Miroslav Vanek, Miroslav Šimić, Ivana Šojat i Dragan Vulin, a i ovaj puta na sučeljavanje nije došao Ivan Vrkić, za kojega izbjegavanje sučeljavanja postaje kontinuitet i obrazac ponašanja. 
Razgovaralo se o brojnim temama kao što su programi kandidata, problemi koje uočavaju u našem gradu, kako potaknuti gospodarstvo, kako izbjeći zapošljavanje podobnih, o socijalnim mjerama, pomoći za novorođenu djecu, pomoć umirovljenicima, oživljavanju centra grada, itd. 
U jednom su se kandidat na žalost svi složili, a to je da se u zadnje četiri godine Osijek srozao do sramotne razine i da su naši sugrađani pravi majstori preživljavanja.
 
Dragan Vulin je istaknuo da ga je na kandidaturu potaknulo stanje u kojem se Osijek nalazi te da smatra da Osijek ne zaslužuje to što danas živi, već da ima uvjeta da mora i može bolje, a on i njegov tim imaju znanje, iskustvo i energiju pokrenuti Osijek. Rekao je da je neizbježno da se u sučeljavanju dotaknu i g. Vrkića, iako nije tamo jer on je taj koji je grad vodio zadnje četiri godine i sada je pravi trenutak na kraju mandata da podvuče crtu i predstavi što je napravio, odnosno napravi inventuru svog rada, ali umjesto toga on izbjegava sučeljavanja jer nema što predstaviti. Politika koju je vodio bila je potpuno promašena i kao i ostali kandidati Vulin se složio da Vrkić nema pravo nazivati se nezavisni kandidat jer je u osnovi „svezavisni“ kandidat  koji nije pomirio razne opcije, kako on to voli isticati nego je njegova široka koalicija, sastavljena od mnogobrojnih opcija, a okosnicu su činili koalicija SDP – HDZ, umirila grad, ali u negativnom smislu. Umirovio je svaki konstruktivan rad, a sve se svodilo na zadovoljavanje apetita pojedinačnih koalicijskih partnera pa sada na kraju mandata umjesto da se hvali ostvarenim on mora prisvajati tuđe projekte i kititi se tuđim perjem. Prioritet za pokretanje grada s mrtve točke je otvaranje radnih mjesta, isto tako maknuti grad od slike bezperspektivnosti kakvu danas svi imaju.
 
 
Osijek nema razloga za takvo stanje smatra Vulin jer ima na raspolaganju sve potrebne resurse i potencijale, ali mu treba netko tko će gradom upravljati učinkovito, netko neopterećen teretom cijelog špalira koalicijskih partnera čije apetite treba zadovoljiti, nekoga tko ne duguje nikome ništa i nema „repova“ iz prošlosti koji ga koče. Našim sugrađanima treba stvoriti uvjete da mogu u svome gradu ostvariti egzistenciju i stvoriti proaktivnim nastupom te poticajnim mjerama prilagođenim potrebama poduzetnika današnjice okvir za razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Iz našeg grada ljudi danas iseljavaju iz dva razloga bilo da trebaju ostvariti egzistenciju ili da žele napredovati i ostvariti nešto zahvaljujući svome radu. Najoptimističnije brojke kažu da je unazad kratkog vremena iz Osijeka iselilo 10 – 15 tisuća ljudi, a te brojke su na žalost vjerojatno i puno veće. Istina je da gradonačelnik ne može direktno utjecat na zapošljavanja, ali indirektno može svojim djelovanjem, privlačenjem investitora, stvaranjem poduzetničke klime i kreiranjem mjera koje su poticajne za razvoj poduzetništva napraviti puno toga na stvaranju radnih mjesta, a trenutna situacija u gradu je rezultat nerada gradske vlasti koju je predvodio g. Vrkić. Vulin je istaknuo da štogod tko rekao, nitko ga ne može uvjeriti da gradonačelnik ne može ništa napraviti, za početak smatra da je trebalo popuniti zonu Nemetin, a jedino što je u zadnje četiri godine napravljeno u toj zoni je to da je promijenila ime.
 
 
Osijek je prekrasan grad i Vulin je istaknuo da u ovom gradu želi živjeti, međutim činjenica je da život u našem gradu nije dobar u ovome trenutku i to je nešto što je jasno i očito svima koji ovdje žive, ali to ne mora biti tako. Realno je i izvedivo da se ta situacija promijeni i tko god tvrdi suprotno je u krivu. Istaknuo je primjer Grada Belišća koji je u zadnje četiri godine doživio procvat i generiralo brojna radna mjesta pa ako može Belišće tko to tvrdi da Osijek ne može? Samo onaj koji nije voljan raditi! Vulin se zalaže za produktivniju gradsku upravu i gradska poduzeća i smatra da na čelna mjesta i funkcije treba birati sposobne ljude i isključivo putem natječaja te je istaknuo da će, ukoliko dobije povjerenje građana za mandat za upravljanje gradom, ukinuti naknade za nadzorne odbore kako bi u njima sjedili sposobni ljudi, a novac od tih naknada usmjerit će na stipendiranje sportaša, što je u prošlom mandatu ukinuto. Da bi grad oživio treba dati priliku događanjima kao što su Pannonian Chalange, Žito Gran Prix, OLJK i sl. Takva događanja trebaju postati brend našega grada. A važna stavka je triple helix sustav, odnosno produktivno povezivanje javnog sektora, sveučilišta i gospodarstvenika.
 
Treba ulagati u ljudske potencijale i razvijati ih te poticati mlade na ostanak u našem gradu. Kako bi se mlade potaknulo na ostanak u prvom redu im trebaju radna mjesta kako bi se lakše odlučili i na zasnivanje obitelji, a tu Vulin planira vratiti model potpora roditeljima za novorođeno dijete prema modelu 3.000 kn za prvo, 6.000 za drugo 9.000 za treće i svako sljedeće novorođeno dijete. Vulin je istaknuo da se ovaj model primjenjivao i da je dokazano provediv. Brigu treba voditi i o umirovljenicima od kojih mnogi spadaju u socijalno ugroženu skupinu jer u našem gradu ima više od 6.400 umirovljenika s mirovinom manjom od 1.000 kn, a veliki je broj onih koji imaju mirovinu manju od 2.400 kn. Za sve te skupine treba osigurati besplatan odvoz smeća, besplatnu vodu te poduzeti druge mjere koje će ljudima omogućiti lakše preživljavanje. Isto tako treba voditi brigu i o obiteljima čija primanja po glavi člana domaćinstva ne prelaze 2.400 kn što se smatra pragom siromaštva i za takve obitelji treba omogućiti besplatne vrtiće, udžbenike, te druge mjere kako bi se kućni proračuni rasteretili u što većoj mjeri. Vulin je istaknuo da su sve mjere koje su u njegovom programu socijalno pravedne i izvedive te istaknuo da nema potrebe za davanjem nerealnih i prenapuhanih obećanja. Zaključio je da na njegove odluke može utjecati njegova savjest i ništa drugo te pozvao građane da zajednički okrenu list u nedjelju 21. svibnja. 
 
Više na: 
   
 

<<  Veljača 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba