Sučeljavanje kandidata za župana na Slavonskoj televiziji

U organizaciji STV-a održano je sučeljavanje kandidata za župana Osječko – baranjske županije na kojem su sudjelovali Ivan Anušić, Lidija Dujmović, Domagoj Hajduković, Krunoslav Karalić, Luka Stanić , Karlo Šatvar i Vladimir Šišljagić.
U sklopu sučeljavanja pokrile su se teme kao što je viđenja stanja u kojem se županija nalazi i razlozi za kandidaturu, kako kandidati misle poboljšati stanje, na koji način revitalizirati ruralno područje, turistički potencijal županije, socijalni segment, odnosi s drugim političkim silnicama, obrazovanje i znanost te druge teme. 
 
Kao razlog svoje kandidature Karlo Šatvar je istaknuo kako je predstavnik nove generacije političara koji iza sebe nemaju onih negativnih repova, a ipak je dovoljno dugo aktivno uključen u različite sfere društvenih događanja u koje se uključio u prvom redu jer želi promjenu. Kao obiteljski čovjek koji ima djecu želja mu je živjeti ovdje, a želi i da njegova djeca imaju ovdje budućnost. U usporedbi s ostalim slavonskim županijama Osječko – baranjska županija je najrazvijenija, ali je u odnosu na druge hrvatske županije daleko ispod prosjeka, a cilj nam nije mjeriti se s lošijima, već  popeti se u vrh za što svakako imamo potencijala.
 
To što smo razvijenija županija u odnosu na ostale slavonske županije može se zahvaliti programu i djelovanju HDSSB-a kao regionalne stranke. Najveći problem koji drži našu županiju pri dnu je velika centralizacija jer se zakoni donose na nacionalnoj razini, a lokalna razina ih mora provoditi. HDSSB se uvije zalagao za decentralizaciju i davanje većih ovlasti lokalnim vlastima koje puno bolje mogu odrediti potrebe svoje sredine. Da bi se ostvario boljitak našeg kraja u prvom redu treba provesti teritorijalni preustroj. Kada su sve opcije glasale za podjelu statističkih regija kakvu danas imamo, a to znači da je Slavonija svrstana u istu regiju sa Zagrebom, HDSSB se oštro protivio tome i upozoravao da je to potez koji će biti izuzetno štetan za naš kraj što se danas i pokazuje. Danas kada u prvome redu treba pokrenuti gospodarstvo i privući investitore oni u Hrvatskoj odlaze u Istru jer tamo mogu povući više
 
sredstava, dok naš kraj zbog razvijenog Zagreba ostaje kratkih rukava jer smo nekonkurentni u pogledu potpora koje investitor može povući. Naravno da smo i dalje za to da se ova podjela statističkih regija izmijeni, ali da bi se to ostvarilo moramo čekati još godina i godina u skladu s procedurom koju je EU odredila. Šteta koju su nanijeli svi oni koji su podržali ovakvu podjelu je jednostavnim rječnikom rečeno, nemjerljiva. Jedna od važnih stavki naše županije je i revitalizacija ruralnog prostora, međutim naš problem nije samo prekomjerni uvoz i jak uvozni lobij već i domaći lobij koji štiti velike, kako je to očito na primjeru Agrokora, dok mali ostaju kratkih rukava ili im ostaje opcija put pod noge i tražiti egzistenciju drugdje. Jedan od važnih sektora koji se u novije vrijeme potpuno zapostavlja je turistički potencijal naše županije koja može postati jedna od najposjećenijih destinacija kontinentalnog turizma. No, poražavajuće je da mi ne samo da ne radimo ništa na promociji naše županije kao destinacije, već imamo situaciju da se strane destinacije promoviraju kao destinacije za učeničke ekskurzije pa se tako događa da vrlo često naši ljudi iz npr. Dalmacije praktično ništa ne znaju o Slavoniji.
 
POGLEDAJTE CIJELO SUČELJAVANJE:
 
Šatvra ovdje predlaže konkretnu mjeru u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa da se sufinanciraju učeničke ekskurzije u Slavoniju, a predlaže i uvođenje turističkih vaučera za sve naše ljude koji se odluče posjetiti Slavoniju i Baranju. Pitanje obrazovanja je pitanje kojemu treba posvetiti veliku pozornost. Treba voditi računa o upisnim kvotama u srednjim školama, a posebna pozornost se treba posvećivati prekvalifikacijama i cjeloživotnom učenju. Danas je tržište rada jako fleksibilno i gospodarstvo se jako brzo mijenja, razvoj tehnologija je intenzivan i jednostavno je potrebno neprestano razvijati i usvajati nova znanja i vještine. Potrebno je osigurati besplatne udžbenike i posebnu pozornost posvetiti sufinanciranju međumjesnog prijevoza učenika jer je poražavajuće da danas u 21. stoljeću veliki broj učenika nakon završetka osnovne škole ne upisuje srednju školu u prvom redu zbog nedostatka sredstava za nastavak školovanja.
 
Kada je riječ o provedbi socijalnih mjera najbolja socijalna mjera je ulaganje u gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta, ali u ovom trenutku Županija mora osigurati mjere koje su već spomenute besplatni udžbenici, prijevoz učenika i sl. te osigurati besplatni obrok u školama za svu djecu. Roditelje treba i njihov kućni proračun treba rasteretiti koliko god je to moguće više. Ono što je bitno u današnje vrijeme jesu konkretni projekti i jasna vizija.
 
Šatvar je zaključio da smatra pozitivnim da se kandidati oko mnogih pitanja slažu i da tu vidi da se učimo demokraciji i nije prioritet biti protiv nečega samo zato što to netko drugi predlaže. U nekim je situacijama potrebno progovarati. Na primjer da HDSSB nije vršio pritisak danas ne bi bilo projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, ali u budućnosti je potrebna kultura političkog dijaloga i potrebno je da sve ocije podrže inicijativu slavonskog lobija gdje će svi političari, neovisno kojoj stranci pripadaju, kada imaju priliku učiniti nešto dobro za naš kraj to i učiniti, a ne glasati onako kako je to učinjeno prilikom podjele statističkih regija.  
 
Više na:
   
 

<<  Veljača 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba