Predstavljanje programa za umirovljenike kandidata za gradonačelnika Grada Osijeka

U Osijeku ima 30.377 umirovljenika. Oni čine gotovo jednu trećinu stanovnika našega grada, odnosno svaki treći stanovnik Osijeka je treće životne dobi. To su osobe koje prije svega poštujemo, jer su nam ostavile u nasljeđe veliku većinu onoga što mi danas koristimo, od bolnica, kulturnih ustanova, trgova, cesta i ostaloga.
U svojim umirovljeničkim danima, oni bi trebali uživati plodove svoga rada. Međutim, stvarnost je potpuno drukčija. Mirovine su ispod svih prosjeka, neusklađene s plaćama, te su osobe starije životne dobi dovedene u neizdrživ položaj. S mirovinom do 1.000,00 kuna je 6.400 umirovljenika, a s mirovinom od 1.000,00 do 2.000,00 kuna je oko 10.000 umirovljenika. Analizirajući ove podatke, zaključujemo da više od polovice umirovljenika u gradu Osijeku pripada u kategoriju siromašnih i ugroženih.
 
Stoga, posebno pažnju dajemo našim umirovljenicima, i to onim najugroženijima. Smatram da sam svoju istinsku želju za rješavanjem problema naših umirovljenika, između ostaloga, iskazao i izborom svoje najbliže suradnice, gospođe Marije Sužnjević, nezavisne i nestranačke kandidatkinje za dogradonačelnicu. Ona je svojim djelima i dugogodišnjim radom za umirovljenike, na čelu Matice umirovljenika Grada Osijeka, itekako dokazala da zna s kojim se problemima susreću naši umirovljenici te da ima ideje i projekte koji će našim umirovljenicima život učiniti kvalitetnijim. Upravo će ona unutar gradske uprave biti zadužena za provođenje programa i projekata za umirovljenike.“
 
Marija Sužnjević, kandidatkinja za dogradonačelnicu Grada Osijeka:
 
„Većina umirovljenika su samci koji su najčešće socijalno izolirani. Uslijed gubitka životnog partnera, raznih bolesti koje se javljaju u osoba starije životne dobi, odlaska djece i samačkih života, zasigurno su skupina građana kojima treba pomoći u svim segmentima života.
 
Svi ti problemi dovode do sve veće potrebe za smještajem umirovljenika u domove za starije osobe. Međutim, domovi za starije i nemoćne osobe nemaju dovoljno kapaciteta u gradu Osijeku. Dom trenutačno udomljuje 353 korisnika, a na čekanju od 5 do 7 godina je više od 2.000 umirovljenika. Razlog tome je mali broj domova koji su u vlasništvu države, u kojima su cijene najprihvatljivije jer država sufinancira razliku do pune cijene smještaja u dom. Privatnih smještaja u Osječko-baranjskoj županiji je sve više, ali cijene u tim domovima nisu pristupačne za umirovljenike s prosjekom mirovine od 2.150,00 kuna. U tim domovima nema sufinanciranja od strane države. Potrebno je pronaći način za izgradnju novih kapaciteta ili adaptaciju postojećih nekretnina koje su prazne te koje bi kvalitetom, uslugom i cijenom bili prihvatljive umirovljenicima.
 
 
Veliki broj umirovljenika koji su pokretni i dobrog zdravlja žele ostati u svojim domovima, osjećati se korisnima, uključiti se u zajednicu i dalje biti aktivni građani grada Osijeka. Uključivanje umirovljenika u razne aktivnosti treba ostvariti putem dnevnih i poludnevnih boravaka. U tim prostorima za njih se organiziraju aktivnosti iz svih područja, od tjelovježbe, kreativnih radionica, plesova, raznih tečajeva, te sportskih natjecanja. Kroz volonterski program za umirovljenike uključili bismo ih u sva društvena događanja na području Grada Osijeka, gdje mogu pridonijeti svojim znanjem, iskustvom i motivacijom. Na taj način sprječavamo njihovu socijalnu izoliranost.
 
Većina umirovljenika kada izgubi životnog partnera suočava se s još težim problemima. Ostaje samo jedna mirovina, a troškovi režija i života ostaju isti. U nekim Europskim zemljama taj problem riješen je na način da dio mirovine preminulog partnera ostaje živućem partneru za dostojan život. Trebamo djelovati i upozoravati na tu potrebu kako bi se u budućnosti i u Hrvatskoj uveo takav zakon.
 
Vrlo je teško i osobama starije životne dobi koje nisu uspjele ostvariti pravo na bilo kakvu mirovinu. Njima moramo pomoći uvođenjem prava na besplatne tople obroke u suradnji s Crvenim križem i Centrom za socijalnu skrb. Jedan od velikih problema je i nedostatak odjela za palijativnu skrb pri KBC-u Osijek. Teško bolesnog pacijenta bez mogućnosti izlječenja vraća se na kućnu njegu, gdje ukućani često nisu adekvatno obučeni za medicinsku pomoć teško bolesnom članu obitelji. Grad Osijek mora se aktivno uključiti u rješavanje problema nedostatka hospicija.
 
Našim umirovljenicima koji su sami u kućanstvima potreban je program geronto domaćica. Zato ćemo kroz mjere HZZO-a te kroz programe financirane iz fondova Europske unije osposobiti i zaposliti osobe koje bi tu uslugu pružale.
 
Problema s kojima se suočavaju naši umirovljenici je mnogo. Na njih treba ukazivati, ali i nuditi rješenja. Kao nestranačka osoba, koja već 16 godina svakodnevno radi s umirovljenicima i za umirovljenike Grada Osijeka, iza sebe imam rezultate, ali i veliku spoznaju što umirovljenicima treba i koji su njihovi problemi. Međutim, da bi se riješili svi ovi problemi naših umirovljenika, potrebno je prije svega pokrenuti gospodarstvo i zaposliti naše sugrađane. Tada umirovljenici neće morati od svojih mirovina hraniti nezaposlenu djecu i unučad, strahovati od njihovog odlasku u inozemstvo, biti sami i napušteni jer su mladi otišli, te u siromaštvu, samoći i tuzi proživljavati svoje umirovljeničke dane.“
 
Dragan Vulin, kandidat za gradonačelnika Grada Osijeka:
 
„Želim se osvrnuti na ono što se često spominje kada se govori o umirovljenicima i njihovim povlasticama, a to je besplatan gradski prijevoz. Naš stav je da umirovljenici s najnižim mirovinama trebaju imati besplatan gradski prijevoz i to ćemo i ispuniti. Nadalje, po socijalno-imovinskom cenzusu odredit ćemo subvenciju cijene mjesečne karte, koju ćemo izjednačiti za gradska i prigradska naselja, ali da se ne ide na štetu ostalih korisnika gradskog Proračuna. Također, osigurat ćemo sufinanciranje prijevoza za umirovljenike na razna društvena događanja koja organiziraju umirovljeničke udruge poput izleta, hodočašća, odlaska u toplice i slično. No, da ne bi sav teret pao jedno gradsko poduzeće, GPP, potrebno je najugroženijim skupinama naših umirovljenika osigurati subvenciju računa za vodu i odvoz otpada. Ovdje je, naravno, potrebno jasno i odgovorno utvrditi koje su to skupine. Grad Osijek ne može umirovljenicima povisiti mirovine, ali može pomoći na način da im smanji mjesečne troškove.
 
I na kraju, nastavit ćemo s isplatama božićnica i uskrsnica najugroženijim skupinama umirovljenika kako bi mogli blagdane provesti bez da im nešto nedostaje na blagdanskom stolu.“
 
Više na: 
   
 

<<  Veljača 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba