OSIJEK MORA BOLJE: Naprijed u 21. stoljeće ili?

Za  život prije interneta, društvenih mreža i modernih tehnologija mnogi će reći da je imao puno svojih prednosti. Više smo se družili. Nismo imali mobitele, a opet smo znali gdje su nam prijatelji i uspijevali se s njima naći. Nismo morali biti dostupni svima u svakome trenutku. I realno imao je taj život svojih čari, ali hej danas uvijek imate kameru sa sobom, informacije su nam tu na dlanu, brzo shareamo obavijesti, 

dogovaramo se u grupama putem aplikacija, pa, nije ni to tako loše. Koliko god nas ta dostupnost stavlja pod stres i ubrzava tempo života, ako svjesno i odgovorno koristimo tehnologije imaju one i svojih prednosti.  Činjenica je da je tehnologija stigla u svaki kutak naše planete i od toga se pobjeći ne može. Tehnologija je u svim sferama života i jedino što preostaje je prihvatiti ju na konstruktivan način, a jedan takav način pokazali su i učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek, za mnoge generacije Osječana popularne „EMŠE“, koji su danas obilježili svoj dan pod nazivom Glazba prije i poslije otkrića električne energije i pronašli savršeni način kako ukomponirati nešto prizemno kao što je tehnološki razvoj i znanost s nečim prozaičnim kao što je kultura, te (možda nesvjesno, a možda i svjesno) ukazali kako su naizgled različiti segmenti društva duboko isprepleteni. Za odabir glazbe kao teme odlučili su se jer ona može duboko promijeniti naš svijet jer nas povezuje, pomaže nam, snažna je i zanimljiva, a mnogima je i smisao života. I zaista na koji je samo način glazba iskoristila tehnološki bum? Pa tko može reći da ne postoji veza između elektrotehnike i kulture, između kulture i gospodarstva, između tehnološkog napretka i gospodarskih trendova?

 
Mlade generacije, odrasle u novom tehnološkom dobu lakše i potpunije uočavaju ove poveznice među naizgled različitim područjima i prihvaćaju ih kao nešto potpuno razumljivo i tu je razlika sa starijim generacijama djedova i baka koje su u taj svijet moderne tehnologije kao s neba bačene i često bi najradije vratili vrijeme unazad u doba u kojem se oni snalaze. No, vrijeme je neumitno i staro ustupa mjesto novomu. 
 
Jedan od onih koji je u novome dobu „kao kod kuće“ je zamjenik župana i kandidat za osječkog gradonačelnika Dragan Vulin koji je nazočio svečanosti obilježavanja Dana škole i to s posebnom radošću jer je „EMŠA“ bila i njegova škola. 
 
 
„S veseljem sam se prisjetio školskih dana i ovom prilikom zahvaljujem se svim svojim nastavnicima koji su mi dali dobru podlogu za studiranje. To što sam danas asistent i doktorand na FERIT-u zasigurno je njihova zasluga!“ izjavio je Vulin. „Problem koji primjećujem prilikom obilaska drugih osječkih škola je nedovoljna opremljenost. Mislim da je u današnje doba nedopustivo da učenici u osječkim školama nemaju osnovne higijenske potrepštine u sanitarnim čvorovima. Isto tako nedopustivo je da nastavnici vlastitim novcem moraju kupovati krede, kopirati materijale za rad na satu i slično. A to nije rijedak slučaj. Tu moramo učiniti znatan napor i kao partneri svi uključeni dionici zasukati rukave i djelovati. Nema se tu što uopće više promišljati. Stvari moramo mijenjati.“
 
Upitnik o tomu trebamo li se opredijeliti za novo doba ili gurati po starome, zapravo ne postoji. Mi jesmo duboko u novome dobu. Pitanje je samo shvaćaju li to svi? 
 
Stav moramo mijenjati jer #OsijekMoraBolje!
 
Više na:
   
 

<<  Siječanj 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba